20 Ağustos 2011 Cumartesi

Damla sulamada nasıl gübreleme yapılmalıdır


GÜBRE TANKI:

Damla sulama verimliği artırmada önemli bir yer teşkil eden gübrelemede bitkinin besin maddesi sitemden verilerek damlatıcılar vasıtası ile karşılanır: metal tanklar sayesinde sisteme gübreleme verilebileceği gibi dozajlama pompaları ile de bu sistem uygulanabilir. Gübreleme disk veya elek filtre önünde kurulu olmalıdır. Gübreyi direk damlama sistemine verilmesi erimemiş gübre partiküllerinin dipleri tıkamasına yol açabilir.

GÜBRELEMEDE DİKKAT EDİLECEK KONULAR

-Fazla kireçli(sert sularda) fosforlu gübreyi temel olarak doğrudan toprağa uygulamak daha doğrudur.

-Gübre sulama sistemi tam basınca ulaşıp tüm hatlar su ile dolmadan verilmemelidir.

-Damla sulama sisteminde kullanılacak gübreler gübre tankına konulmadan veya gübre tankının içinde holojen hale getirilmeden kullanılmamalı. Gübre suyla iyice karıştırılıp eriyik hale getirilmeli ve katı partiküllerin çökmesi sağlanmalıdır. Potasyum nitrat için bu tür bir uygulamaya gerek yoktur.

-Sistem içindeki gübrenin tamamen boşalıp toprağa verile bilmesi için sistem en az 20 25 dk çalıştırılmalı ve tankın içindeki gübrenin tam boşaldığından emin olunmalıdır.

-Sulama mevsimi sonunda %0,05 likHNO3(nitrik asit) ile çalıştırılarak temizlik sağlanmalı sistemdeki tıkanmaları önlemek içinde HCL(hidrolik asit veya H2SO4(sülfirik asit) kullanılmalıdır:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder