Damla sulama sistemi size ne zaman dezavantaj sağlar ve faydası olmaz.
* En önemli dezavantajı sistem kuruluş maliyetinin yüksek olmasıdır. Fakat üretilen ürüne göre sistem kendini 1–3 yıl içinde amorti edebilir.
* İkinci dezavantajı kalitesiz su, kalitesiz filtreler ve kalitesiz eski teknoloji damla sulama borularının kullanılması sonucu damlatıcıların zamanla tıkanma riskidir.
* Tavsiyemiz damla sulama yaptırmadan önce su analizi yaptırılmalı suyun PH, EC, Kireç oranları öğrenilmelidir. Damla sulama yapan ciddi bir firmaya analiz sonuçları gösterilip beraberce karar verilmelidir. Suyumuz uygun ise yapılacak ikinci önemli konu kaliteli bir filtrasyon ve gübreleme sistemini paraya acımadan satın almaktır.
* Damla sulama yönteminde en önemli sorun damlatıcıların tıkanmasıdır. Tıkanmaya, fiziksel (kum,mil vb.)ve kimyasal maddeler ile boru ve damlatıcı içindeki organik gelişim (algi) neden olmaktadır. Bu nedenle etkili bir filtrasyon işlemi, sistemin başarısı için oldukça önemlidir.
Ayrıca suya karıştırılan asitli gübrelerle suyun PH dengesi düşürülerek tıkanmaların önüne geçilirken diğer yandan damlatıcıların civarındaki toprağın da PH ‘ı düşer ki bu bize yüksek PH dan dolayı alınamayan formda bulunan Demir, Manganez, Bor, bakır ve çinko gibi mikro elementler PH 6.5 civarında alınmaya başlarlar. Bizde böylece yapraktan ve topraktan bu türde gübreleri doğal olarak aldığımız için satın almak ve uygulama masrafından kurtuluruz.
* Boruların dayanımı, malzemenin et kalınlığı ve materyalin düzgün kullanılıp kullanılmaması ile yakından ilgilidir.
* Toprak üzerindeki lateraller, insanlar tarımsal işlemler, kuş ve hayvanlar tarafından zarar görebilir. Fakat delinen veya kesilen damla sulama borularını birbirine eklemek ve tamir etmek için parçalar her zaman ve uygun fiyatla temin edilebilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder