20 Ağustos 2011 Cumartesi

Asit kullanımında dikkat edilecekler

Damla sulama sistemlerinde asit kullanımda dikkat edilmesi gereken hususlar.


ASİT KULANIMIDA:

-Öncelik ile asitli yapıların suyla reaksiyona gireceği unutulmamalı çıkan gazları direk solumamalıdır.
-Tankın içine1\3 oranında su konulup asit gerekli oranda ilave edilip üzerine su konulmalıdır.(direk asit dökülüp üzerine su ilave edilmemelidir)
-asit suyla reaksiyona gireceği için tankı azı belli oranda beklenip daha sonra kapatılmalıdır.
-sisteme verilen karışımdan sonra suyla yıkama en az 15 dk devam ettirilip sistem ve tank içindeki kimyasal tamamen boşaltılmalıdır.
-Damlama sulama fayda ve uygulaması

Damla sulama yönteminde temel ilke, bitkide nem eksikliğinden kaynaklanan bir gerilim yaratmadan, her defasında az miktarda sulama suyunu sık aralıklarla yalnızca bitki köklerinin geliştiği ortama vermektir. Bu yöntemde bazen her gün, hatta günde birden fazla sulama yapılabilmektedir. Damla sulama yönteminde arındırılmış su, basınçlı bir boru ağıyla bitki yakınına yerleştirilen damlatıcılara kadar iletilir ve damlatıcılardan düşük basınç altında toprak yüzeyine verilir. Su buradan infiltrasyonla toprak içerisine girer, yerçekimi ve kapillar kuvvetlerin etkisi ile bitki köklerinin geliştiği toprak hacmi ıslatır. Başka bir deyişle, bu yöntemde genellikle alanın tamamı ıslatılmaz. Bitki sırası boyunca ıslak bir şerit elde edilir ve bitki sıraları arasında ıslatılmayan kuru bir alan kalır. Böylece, mevcut sulama suyundan en üst düzeyde yararlanılır.

1- Kullanılabilir toprak suyunun yararlılığı artar.

2- Bitkiler daha iyi gelişir ve verimleri artar.

3- Bitkilerin tuzdan zarar görmeleri azalır.

4- Gübre verilmesi kolaylaşır ve etkinlikleri artar.

5- Yabancı ot gelişimi azalır.

6- işgücü gereksinimi azalır.

7- Enerji ihtiyacı azalır.(yakıt ve elektrikten tasarruf)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder